Onze burelen en het magazijn zijn gesloten van 15 juli tot en met 2 augustus wegens bouwverlof
Willems Tecno

Onderhoud

Ben je op zoek naar een deskundige vakman voor het onderhoud van je verwarming, warmtepomp, airco-installatie of waterverzachter dan kun je rekenen op onze erkende onderhoudstechniekers.  Willems Tecno is competent voor meerdere verschillende merken.

Ik ben geen klant

Onderhoud van je verwarmingsketel 

Het onderhoud van je verwarmingsinstallatie is een verplichting, zowel voor particulieren als bedrijven. Willems Tecno is competent voor meerdere merken waaronder Vaillant, Viessman, Buderus, Weishaupt, ... 
Meer over deze wettelijke verplichting lees je hieronderbij de meest gestelde vragen.

Onderhoud van je airco, warmtepomp, zonneboiler en waterverzachter

We raden je aan je installatie periodiek grondig te laten nakijken.
Waarom je dat beter doet, lees je hieronderbij de meest gestelde vragen.

Onderhoud aanvragen

De snelste manier om een onderhoud aan te vragen, is het invullen en verzenden van het online formulierdat je bovenaan deze pagina vindt. Hiermee heeft de technische dienst meteen alle benodigde informatie en kunnen zij jou sneller een afspraak geven.
 

Onderhoud zonder zorgen: het serviceplan

Of is het serviceplan iets voor jou? Wij zorgen zelf voor een tijdig onderhoud, een kortingop je factuur en service tijdens onze sluitingsdagen. Hier lees je alles over ons serviceplan en preventief onderhoud.

Lees hieronder de meest gestelde vragen rond onderhoud.

Het onderhoud van je verwarmingsinstallatie is een verplichting, zowel voor particulieren als bedrijven. 

 • Gasketelsmoeten in België verplicht gekeurd worden om de 2 jaar, de onderhoudsbeurt  gebeurt door een erkend technicus. 
 • Een mazoutketelmoet jaarlijksgekeurd worden door een erkend technicus vloeibare brandstof. 
   

De gebruiker van de verwarmingsinstallatie is verantwoordelijk voor het onderhoud.
Bij huurwoningen moet de huurder de verwarmingsinstallatie laten onderhouden. 

Een bedrijf kan niet erkend zijn. De erkenning wordt altijd op naam van de technicus zelf verleend. Elke technicus heeft een uniek erkenningsnummer. Op de website van Vlaanderen kun je bijvoorbeeld een lijst downloaden, daar vind je onze erkende techniekers in terug. Je vindt zijn naam trouwens ook terug op het reinigings- en verbrandingsattest want daarop moeten de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de technicus die het onderhoud heeft uitgevoerd.

Deze periode kan met maximaal 3 maanden verlengd worden, maar het volgende onderhoud moet dan wel opnieuw gebeuren op basis van de oorspronkelijke datum. 
Om dit in de toekomst te vermijden, is er het serviceplan. Met het serviceplan word je door onze technische dienst ongeveer een maand op voorhand gecontacteerd om een datum af te spreken.
Niet alleen hoef je hier niet meer naar om te kijken, je krijgt ook nog eens korting op de prijs van je onderhoud en je kunt gebruik maken van de dienst permanentie buiten de kantooruren en in het bouwverlof.
Meer informatie over het serviceplan vind je hier

De gebruiker van de verwarmingsinstallatie is verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen moet je als huurder het centrale stooktoestel laten onderhouden. 
Samen met de factuur ontvang je van ons het reinigings- en verbrandingsattest. Hierop staat ons erkenningsnummeren de handtekening van de technicusdie het onderhoud heeft uitgevoerd.

 • Als huurder bezorg je een kopie van het reinigings- en verbrandingsattest aan de eigenaar.
 • Bewaarminstens de laatste 2 attesten.

Dit attest wordt samen met de factuur verstuurd. Ontvang je onze documenten per mail kijk dan zeker ook de folder na waar je mailserver ongewenste berichten in plaatst: de SPAM folder, JUNK folder, RECLAME folder, ... dit is verschillend van mailbox tot mailbox. De pdf als bijlage bestaat uit de factuur en de daaropvolgende pagina's zijn de attesten.

Ben je eigenaar en werd de factuur voor onderhoud naar de huurder gestuurd dan heeft deze de attesten ontvangen.  De huurder dient jou in principe een kopie van beide te bezorgen.

Vind je de attesten toch niet terug? Vraag een kopie aan bij onze technische dienst.
Bel 02 759 61 62 en kies optie 2 'onderhoud' of stuur een mail met jouw gegevens, het installatie-adres en datum van het onderhoud naar service@willems-tecno.be

 • Eventuele lekkagesworden tijdig vastgestelden verholpen.
 • Slecht functionerende of defecte onderdelen worden opgemerkt en vervangen.
 • De binnen en buitenunits en de filters worden gereinigd
 • De installatie wordt nagemeten op druk.
 • Het onderhoud garandeert een gezonde luchtkwaliteit.
   

De levensduurvan je installatie kan zo opmerkelijk verlengd worden en deze blijft zo correcten optimaal functioneren. Een maximaal rendement verlaagt je gebruik en je energiefactuur. 
Bij meerdere merken hangt de garantie vast aan een jaarlijks onderhoud.

 • Langere levensduur: goed onderhoud zorgt ervoor dat je veel langer gebruik kunt maken van je waterverzachter.
 • Minder vaak defect: door je waterverzachter regelmatig te onderhouden heb je veel minder vaak last van defecten en werkt je waterverzachter efficiënter. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. 
 • Bacterievorming voorkomen: In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmettenen eventueel aangekoekte zoutrestente verwijderen.
 • Optimale werking: om zeker te zijn dat de waterverzachter nog goed werkt wordt de hardheid van het water gemeten. Als het water te hard blijkt, dan wijst dit op een slechte werking en kan er tijdigbijgesteld worden.

 

Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij.  Om de goede werking van je warmtepomp te blijven garanderen, is een regelmatig onderhoud van je warmtepomp noodzakelijk. Zo niet, zou het rendementen de duurzaamheidvan je warmtepomp daaronder kunnen lijden. De belangrijkste onderdelen van de warmtepomp worden bij een onderhoud nagekeken:

 • De meting van koudemiddel-temperaturen
 • De controle van het overstortventiel
 • De inspectie en het reinigen van de wisselaars
 • De reiniging van het waterfilter, de vuilafscheider en/of de ventilatoren


Het is belangrijk dat dit onderhoud nauwkeurig wordt uitgevoerd. Op deze manier ben jij verzekerd van een warmtepomp die optimaal zijn werk kan doen.

Zonneboilers zijn onderhoudsvriendelijk en bijna onderhoudsvrij. Toch is een periodiek nazicht van je zonneboiler aangewezen. De systeemdruk, eventuele storingen, kalkaanslag, mosophoping en de kwaliteit van antivriesmiddel worden nagekeken.  Indien aanwezig wordt ook het glycol gecontroleerd. 

Hoe vakerje je zonneboiler laat onderhouden, hoe sneller eventuele storingen opgespoord kunnen worden. Dan zal de installatie dus efficiënter werken. Meestal gebeurt het onderhoud jaarlijks tot vijfjaarlijks. 

Ja dat kan en we raden jou dat ook aan. Lees hieralles over ons serviceplan en de voordelen van preventief onderhoud.

Wens je graag meer informatie, een passend advies of een vrijblijvende offerte? 
 

Op zoek naar een echte vakman?

Willems Tecno N.V.

Leuvensesteenweg 157 -  B- 3070 Kortenberg
Ondernemingsnummer 0442.612.087

Openingsuren Magazijn: elke weekdag van 08u tot 12u
Openingsuren Burelen: elke weekdag telefonisch van 08u tot 12u en enkel per mail of via de online formulieren van 14u tot 17u